B.S.U.N. Energy Innovation Challenge 2019

Concurs de proiecte, planuri de afaceri si idei inovative
de startup-uri în domeniul Energiei Durabile

29 Noiembrie, 2019

Motto:

„Înainte de a învăța să înveți, învață să zbori!”

Cu prilejul săptămânii internaționale a antreprenoriatului, Rețeaua Universităților de la Marea Neagră iși propune să aducă în prim-plan nevoia de formare a noilor generații de viitori antreprenori punând accent pe dezvoltarea abilităților și a deprinderilor necesare în acest domeniu.

Evenimentul va fi organizat în colaborare cu Inspectoratul școlar Constața și Universitatea „Ovidius” din Constanța, cu sprijinul Colegiului de redacție al revistei Știință și tehnică și va fi găzduit de Liceul Ovidius din Constanța.

Concursul se adresează elevilor din liceele de profil, studenților de la Universitățile membre ale RUMN dar și din afara rețelei și tinerilor absolvenți.

Tema evenimentului este dedicată domeniului energiei durabile, a promovării lanțurilor de valoare bazate pe tehnologii decarbonizate, de utilizare a materialelor avansate pentru creșterea eficienței sistemelor de conversie și conservare a energiei, de promovare a tehnologiilor informatice, a rețelelor inteligente de utilități prin soluții ecoinovative.

Concept

Evenimentul cuprinde următoarele componente: o sesiune plenară care va face o introducere asupra stadiului actual al manifestării antreprenoriatului în sectorul energetic, o sesiune de postere cu propuneri și idei de startup-uri în promovarea soluțiilor de producere și utilizare a energiei, un panel jurizat de concurs de idei de afaceri și un atelier de lucru pe tema: „Materiale avansate si tehnologii de tip TIC pentru sisteme energetice inteligente”.

Scop

Evenimentul iși dorește să stimuleze potențialul inovativ al tinerilor, bazat pe educație și cercetare științifică în domeniul energetic. Participarea la un astfel de concurs, va permite familiarizarea tinerilor viitori antreprenori cu provocările și satisfactiile activităților antreprenoriale, facilitând inițierea de start-up-uri.

Parteneri

Acest concurs este organizat de Secretariatul Naţional Român al Reţelei Universităţilor de la Marea Neagră împreună cu Universitatea “Ovidius” din Constanţa, Monsson Group, Liceul Teoretic “Ovidius” Constanţa, Revista Ştiinţă şi Tehnică şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa

Pentru a veni în sprijinul concurenților, PTC Europe pune la dispoziție accesul de folosire a suitei de programe CREO, THINGWORX și VUFORIA Studio. Mai multe informații sunt disponibile la adresa: TRANSFORMARE DIGITALĂ.


Juriul Concursului


 • Emanuel MUNTMARK, Monsson Grup, Președintele Juriului
 • Dr. ing. Alexandru STĂNILĂ, Forumul Inventatorilor din România
 • Iuliean HORNEȚ, inventator și antreprenor
 • Alexandru CAZACU, Global Academic Program, PTC
 • Mironel NIȚU, Director, IMSAR Groupe SNEF
 • Valentin Cosmin POPESCU, CNE Cernavodă
 • Cristian ROMÂN, senior editor, revista „Știință și tehnică”
 • Adrian BĂNUȚĂ, realizator SRTV/presedinte Asociatia Science & Technology
 • Prof. dr. Sorin RUGINĂ, rector, Universitatea „Ovidius” din Constanța
 • Prof. Cristina ANGHEL, director, Liceul Teoretic „Ovidius”, Constanța
 • Prof. Loredana Elena TĂNASE, director adjunct, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, Constanța
 • Prof. Claudia NIȚU, director, Colegiul Tehnic Energetic Constanța
 • Prof. Mădălina IVĂNESCU - inspector școlar fizică, ISJ ConstanțaREGULAMENTUL DE CONCURSPROCEDURA DE ÎNSCRIERE:
  1. Întocmirea propunerii de participare la concurs: se va realiza în formatul unui document care să cuprindă răspunsurile la cerințele prezentate în anexă. În cazul în care propunerea nu cuprinde răspunsurile la toate cerințele stipulate în anexă, aceasta va fi descalificată. Suplimentar, fiecare concurent va pregăti un poster format A1 care va fi expus pe durata evenimentului la secțiunea de postere.

  2. Domenii de interes: soluții de energie durabilă (producere, conversie, transport, acumulare, distribuție și utilizare), utilizarea surselor de energie regenerabilă în zone costiere sau off-shore, promovarea lanțurilor de valoare bazate pe tehnologii decarbonizate, utilizarea materialelor avansate pentru creșterea eficienței sistemelor de conversie și conservare a energiei, promovare a tehnologiilor informatice, a rețelelor inteligente de utilități prin abordări ecoinovative.

  3. Termenul limită de depunere a proiectelor: 20 noiembrie 2019.

  4. Modalitatea de transmitere: proiectele se vor transmite către Secretariatul Reţelei Universităţilor de la Marea Neagră, la adresa de email. contest@bsun.org .  PROCEDURA DE SELECȚIE:
 • Selecţia proiectelor va fi realizată de către un juriu format din reprezentanți ai comunității de afaceri şi reprezentanţi ai comunităţii academice și de cercetare care în faza preliminară vor selecta un număr de opt propuneri de proiecte care vor fi prezentate public pe data de 29 noiembrie în faţa juriului. Fiecare concurentă/concurent va avea alocat un interval de 15 minute pentru prezentare și pentru a răspunde la întrebări din partea juriului dar și din public.

  Desemnarea câștigătorilor concursului se va realiza în urma audierii publice de către membrii juriului, pe baza unui set de criterii de departajare cum ar fi: caracterul inovativ, gradul de maturitate, posibilitățile de aplicare, impactul asupra sectorului energetic și modul de prezentare. • PREMII
 • Partenerii la eveniment vor asigura 3 premii pentru cele mai valoroase propuneri declarate de către membrii juriului de concurs. • INFORMATII SUPLIMENTARE
  Secretariatul Național Român
  Rețeaua Universităților de la Marea Neagră
  Blv. Mamaia, Nr. 124
  CP 900527, Constanța, România
  Http://www.bsun.org
  Tel./Fax.: +40 241 606462
  Email: contest@bsun.org


  Anexă

  Cerințe obligatorii la care trebuie să răspundă o propunere de participare la concurs  1. Scurtă introducere a persoanei (sau a organizaţiei din care face parte dacă este cazul) – maxim 100 cuvinte.

  2. Care este abordarea inovativă de afacere şi soluţia de serviciu sau produsul pe care îl propuneţi în domeniul energiei durabile? – maxim 200 cuvinte.

  3. Care este problema pe care ideea dumneavoastră o rezolvă şi cărui sector specific se adresează?- maxim 250 cuvinte.

  4. Cum este rezolvată problema la momentul actual, care sunt soluţiile comparative cu ideea dumneavoastră şi care este aspectul unic ce caraterizează ideea dumneavoastră? – maxim 150 cuvinte.

  5. Cum plănuiţi să protejaţi ideea dumneavoastră faţă de ceilalţi competitori? – maxim 200 cuvinte.

  6. Care este proiecţia de dezvoltare a ideii dumneavoastră din punct de vedere financiar sau a cheltuielilor de investiţie, previzionate pentru urmatorii 5 ani şi a cheltuielilor de operare pe care le estimaţi? – maxim 200 de cuvinte.

  7. Cum vedeţi extinderea afacerii pe care o propuneţi în următorii 10 ani? – maxim 250 cuvinte.

  8. Se pot anexa suplimentar figuri, tabele sau referinte bibliografice respectiv link-uri web.